Activiteiten

De Kalei handen uit de mouwen
Handen uit de mouwen (10+)

De natuur is mooi en groeit vanzelf. Toch is het soms nuttig om haar een handje te helpen. Samen met een Ranger steek je de handen uit de mouwen in het Nationaal Park, hopla! Wat je gaat doen, hangt wat af van de tijd van het jaar: kleine bomen planten, vogelkers verwijderen, exoten snoeien, zwerfvuil opruimen, dieren tellen, hooi verzamelen, enz.
Afhankelijk van de activiteit pikt de Ranger je op aan De Kalei of ga je naar één van de toegangspoorten van het Nationaal Park Hoge Kempen.

De Kalei Natuurhulpcentrum
Natuurhulpcentrum (6+)

Ook dieren hebben soms hulp nodig en dat is wat het Natuurhulpcentrum doet. Misschien ken je het wel van de tv, maar in het echt is het nog veel leuker om te zien en te beleven!

Wij boeken met plezier deze activiteit voor jou.

auto: 13 km - 50 min fietsen

 

De Kalei mountainbike
Mountainbiken / fietsverhuur / verhuur sporthal

De Kalei is gelegen nabij de 160 km aan mountainbikeroutes van Het Nationaal Park. Vertrek van op het heuveltje op ons domein, zo kan je alvast oefenen en warm rijden. Binnen de 3 km rondom rijd je op een van de vele routes in het Nationaal Park Hoge Kempen. Reken af en toe op een steile klim of afdaling. Je kan makkelijk aansluiten op de aangrenzende routes Duinengordel, Midden-Limburg en Euregio.

Beschik je zelf niet over een fiets? Geen zorgen, wij regelen een huurfiets voor jou. 

Ook de huur van een nabij gelegen sporthal nemen wij op ons, op vraag van sportclubs, scholen en jeugdverenigingen. 

De Kalei de warre
Klimbos De Warre (alle leeftijden)

De Warre is een avonturenpark voor iedereen vanaf 4 jaar, met een hoog en een laag touwenparcours, een paintball, enz. De vijf spectaculaire (hoogte)parcours zijn verdeeld in verschillende moeilijkheidsgraden en hoogtes. Voor ieder wat wils dus!

Wij boeken met plezier deze activiteit voor jou.

auto: 11 km - 30 min fietsen - 1.5 u wandelen

de kalei zwemmen
Zwemmen

Zalig ploeteren in een openluchtzwembad of een duikje nemen in een binnenzwembad? Het kan allemaal in een straal van ongeveer 10 km rond De Kalei.

  • in zwemvijver Wouterbron  met de auto (10 km) of 1u te voet (6km)
  • binnen/buiten in Aquadroom  (extra: bowlingbaan) met de auto (13 km) of 45 min fietsen
  • buiten bij Wilhelm Tell met de auto (11 km) of 40 min fietsen
  • buiten bij de Kikmolen  met de auto (14 km) of 40 min fietsen
  • subtropisch (snoezel)zwembad Huis Fabiola met de auto (11 km) 
De Kalei blotevoetenpad
Blotevoetenpad Lieteberg

Zet al je zintuigen en beide voeten in en ervaar de bijzondere prikkels van hout, stenen, boomsnippers, gras, leem en water op het mooiste blotevoetenpad van West-Europa. Koud en warm, vochtig en droog, aangenaam en prikkelend wisselen elkaar af tijdens een route van bijna 3 km lang, die enkel toegankelijk is op blote voeten. Er zijn waterpartijen, zandheuvels, steile hellingen... waar je kan klauteren, ploeteren en klimmen. Een houten uitkijktoren, een doolhof en een hangbrug maken deze ervaring nog dat tikkeltje specialer.

Wij boeken met plezier deze activiteit voor jou.

auto: 20 km - 70 min fietsen

De Kalei Cosmodrome
Cosmodrome (6+) voor jonge astronauten

Bezoek eerst de expo 'De Oerknal'. Vervolgens neemt een Astro-ranger je mee naar de Sterrenwacht waar je bij helder weer de zon kan waarnemen. Vervolgens kan je genieten van een van de negen 360° shows voor verschillende leeftijden en het live gedeelte 'Sterrenhemel van de avond'. Op dit domein is er ook een minigolf.

Wij boeken graag deze activiteit voor jou.

auto: 18 km - 60 min fietsen

De Kalei cablepark Terhills
Cablepark Terhills (alle leeftijden)

In het Cablepark Terhills met aquapark leer je waterskiën, wakeboarden of kneeboarden in de prachtige natuur van Het Nationaal Park Hoge Kempen. Ervaren monitoren helpen je op weg. Er zijn kabels in verschillende moeilijkheidsgraden. Voor iedere avonturier wat wils.

Wij boeken graag deze activiteit voor jou.

auto: 3.7 km - fiets: 4.6 km - 1 uur wandelen

pimento
Jongeren en persoonlijke groei: uitdagende tochten onder begeleiding

Even stilstaan en weer doorgaan: hier kan je tijd nemen om te werken aan persoonlijke groei. We zien verschillende vaardigheden als ingangspoorten. Weerbaarheid en zelfinzicht staan overal centraal. Als leerkracht of jeugdwerker kies jij natuurlijk zelf welke vaardigheden in welke groep het meest interessant zijn en op welke pijler(s) je de focus wilt leggen.

Laat je groep begeleiden door een ervaren vormingswerker van Pimento!

Je kan kiezen tussen de Tocht Teambuilding (16+) of de Tocht Identiteit, Zingeving en Keuzes Maken (16+).

Knutsel & spel
De Banier: Knutsel- en spelmateriaal

Materiaal nodig om te knutselen? Of om te spelen? Gemakkelijk te bestellen via de webshop van De Banier! De bestelling wordt gratis geleverd in het Chirohuis.

Bestel ten laatste 14 dagen voor aanvang van je verblijf.

Creapakketten
De Banier: Creapakketten voor groepen

Originele knutselideeën voor grote groepen kinderen uitgewerkt in een kant-en-klaar knutselpakket.

Elk pakket bevat de nodige materialen voor 20 werkstukken én een duidelijke werkbeschrijving.

Er zijn meer dan 40 verschillende uitgewerkte ideeën!

Een besteld pakket wordt bovendien gratis geleverd in het Chirohuis. Ten laatste 14 dagen voor je verblijf bestellen.

creatieve workshop
De Banier: Creatieve workshops met begeleiding

Kindergrime, beton gieten, punch needling, creatief met letters, fototransfers maken…… neem een kijkje op de website van De Banier voor het grote aanbod workshops.

Al onze workshops kun je mét begeleiding tijdens je verblijf in een Chirohuis aanvragen.  Zoek je een creatieve activiteit voor je jeugdvereniging,  voor (een) klas(sen) of voor een groep volwassenen of kinderen? Het kan allemaal.

Vul het contactformulier in en je krijgt een offerte op maat.  Doe dit minstens 6 weken voor je verblijf.

afbeelding vogels
activiteiten bij De Kalei (6+)

Spelen en knutselen

Wil je graag iets actiefs doen én tegelijk bijleren over vogels? Dan is onze vogel-cluedo of onze spannende reflectorentocht iets voor jou.

Doe je liever een rustige knutselactiviteit? Bouw dan je eigen vogelhuisje met materiaal van De Banier.

Ranger Nationaal Park
activiteiten in het Nationaal Park (6+)

Natuurbeleving op zijn best (ook voor mensen met een beperking)

Wekt de geur van de natuur ook zoveel mooie herinneringen bij je op? Weet jij wat je zou zien als je door de ogen van een insect zou kunnen kijken? Heb jij al eens geprobeerd om een boom geblinddoekt terug te vinden tussen al de andere bomen? Heb je al eens stilgestaan waar al die mooie geluiden in het bos vandaan komen?  

Wil je ook graag de natuur ontdekken met al je zintuigen … dan is deze activiteit zeker een aanrader!

Junior Ranger (10-12 jaar)

Ontdek de natuur in het Nationaal Park en word Junior Ranger! Aan jou om samen met de Ranger de vaardigheden aan te leren om de verscheidenheid aan planten en dieren te onderzoeken in het Nationaal Park. 

Rangers zijn natuurkenners die het gebied kennen als hun broekzak, en met veel passie en humor hun liefde voor de natuur delen. Alle rangers hebben een kwalitatieve opleiding genoten om jou door het Nationaal Park te gidsen. Elke Ranger is gespecialiseerd in een bepaald thema.

Wij hebben goede contacten met het nabijgelegen Nationaal Park en boeken met veel plezier activiteiten op maat van jouw groep. Kijk hier voor de actuele activiteitenkalender van het Nationaal Park.

Ecotron in de velden
leerrijke activiteit voor secundair onderwijs of volwassenen

Het Ecotron Mysterie 

Benieuwd naar de effecten van klimaatverandering op biodiversiteit? 

Via de toegangspoort Terhills neemt een Ranger van het Nationaal Park je mee op pad en laat je kennismaken met de geheimen van deze hoogtechnologische onderzoeksinstallatie. Hij vertelt je waarom deze in het Nationaal Park staat en waarom hij zo uniek is. Welk onderzoek er uitgevoerd wordt en waarom dit zo belangrijk is. Kortom, een bezoekje waard!

Deze activiteit kadert binnen het aanbod van UHasselt voor leerkrachten en wordt aan scholen, met tussenkomst van Universiteit Hasselt, gratis aangeboden.